Bergkristal reinigen, moet dat? Bergkristal is erg ‘gevoelig’ voor energieën. Ze nemen energie op uit hun omgeving en van degene die ze draagt/een thuis biedt. Daarom is het belangrijk om ze met liefde te hoeden en regelmatig te reinigen. Maar hoe vaak moet dat nou eigenlijk en hoe?

Het is belangrijk het kristal na aanschaf of intensief gebruik te ontdoen van oude energie, hem te reinigen en op te laden. Althans, dat is wat ze in alle boeken zeggen. Deze adviezen worden vaak gegeven:

  • Ontdoe je kristal na aankoop eerst van alle energie die ze hebben opgepikt voordat je hem/ haar gebruikt.
  • Hoe intensiever het gebruik hoe vaker je je kristal dient te reinigen.
  • Kleinere stenen raken over het algemeen eerder ‘vol’ dan grotere stenen.
  • Na het geven van een healing aan jezelf of anderen kun je het ‘standaard’ doen.

Ik heb echter vaak gemerkt dat schoonmaken veel minder nodig is dan wordt beweerd. Ook een zojuist aangekocht kristal, vers uit een winkel of van de beurs, is vaak ‘ready to go’. Want ze kunnen veel zelf. Bergkristallen hebben bijvoorbeeld zoveel ‘gigabites’ aan opslagruimte in zich, dat er alle ruimte is om er direct mee aan de slag te gaan. Als je als koper last hebt van alle informatie die al op de harde schijf van het kristal staat, kun je ook je eigen gevoeligheid behandelen. Bijvoorbeeld je af te sluiten voor alle ‘oude informatie’ of door die informatie niet in je op te nemen.

Het kristal heeft lang niet altijd een reiniging nodig. Het kristal kun je zo ‘overschrijven’ of het vrije geheugen gebruiken. Het schoonmaken van kristallen dient er soms ook gewoon voor dat wij als mensen raken afgestemd op de energie van kristallen. We verschonen als het ware onszelf, onze aandacht en focus, zodat we ontvankelijker worden voor de hogere energieën van kristal.

Wanneer moet je kristal wel echt worden gereinigd?

  • Je ziet bijvoorbeeld dat je kristal zijn glans verliest of barsten krijgt. Een stoflaag erop zegt ook genoeg natuurlijk, al hopen wij dat het nooit zover zal komen.
  • Het kan ook zijn dat de gedachte aan ‘kristal reinigen’ je gewoon invalt.
  • Je kunt ook rechtstreeks aan je kristal vragen of schoonmaken nodig is. Je eerste inval van “ja of nee” geeft het antwoord.
  • Als de uitstraling van je kristal er dof uitziet. Als een bedompt aura dat om je kristal heen hangt. Soms ziet de hele plek waar je steen staat er wat groezelig uit, energetisch.
  • Je kristal kan van binnen ook bewolkt of (meer) versluierd zijn geworden, alsof er een nevel in is getrokken.
  • Soms valt het kristal uit je handen, of is onvindbaar. Dat zijn natuurlijk tekenen aan de wand.

In deze gevallen: aan de slag met je ‘poetsdoek’! Vaak is een liefdevolle gedachte naar je kristal of het even omhullen met kristallijn licht al voldoende. Ermee mediteren, visualiseren, onder stromend water houden, roken met salie, omhullen in kaarslicht: er is van alles mogelijk. Je mag zelf voelen wat er ècht nodig is en hoe vaak dat nodig is.

Twee punten bergkristal, door Fanny van der Horst

Jij bent de hoeder van je kristal

Hoe sneller jij zelf negatieve energie loslaat of hogere energie opneemt, hoe sneller je kristal opschoont. Het klinkt misschien gek, maar jouw energie en kwaliteiten beïnvloeden je kristal direct. Als jij makkelijk energie transformeert, werkt dat ook positief door op je kristal. Dat heeft dan bijna nooit een speciale reinigingsbehandeling meer nodig. En daarbij: je kristal is aangesloten op een heel netwerk van andere kristallen, zowel boven- als ondergronds. Dit netwerk zorgt ervoor dat je kristal in een bepaalde opgeladen staat blijft. Het bewustzijn van je kristal wordt hooggehouden door zijn/haar netwerk. Ook al zijn wij hoeders van de kristallen in ons huis, ze kunnen een hoop zelf.
Ga dus niet uit van standaard behandelingen, maar doe het op gevoel. Gebruik je intuïtie om te voelen wanneer je kristal gereinigd wil worden en hoe. En als je twijfelt, begin dan met het opschonen van je eigen energie. Dat is helend voor jou en het werkt positief door op je kristal.

Spread the love!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook