vlinder 002Hoe waardevol zijn jouw allianties en heb je er genoeg van om je doelen te bereiken?

Ik geef je in dit blog een flink aantal redenen waarom je sterke allianties nodig hebt èn ik geef je een checklist om na te gaan of jouw huidige allianties wel goed genoeg zijn……

 

Dit is de tijd van het jaar waarin we terugkijken en de balans opmaken over het afgelopen jaar. Als je ZZP-er bent, net zoals ik, is het ook de fase waarin je vooruitkijkt naar een nieuw jaar waarin je je onderneming verder kunt laten groeien. Of waarin je jezelf verder wilt verdiepen. Als je jezelf verder wilt ontwikkelen, is dit heel belangrijk om te doen!

 

Want in januari start het nieuwe jaar waarin je kunt aanpassen wat je hebt geleerd van het voorbije jaar. Vandaar dat ik je aanraad om nu stil te staan bij jouw allianties, jouw netwerk van mensen om je heen die jou onvoorwaardelijk steunen in wie je bent en in wat je doet.

 

Voor wie nog nooit in termen van ‘allianties’ heeft gedacht, geef ik je een aantal redenen waarom ik sterke allianties ben aangegaan. Je zult vast onderkennen dat deze redenen belangrijk zijn en dat jij het ook verdient om hierin support te krijgen.

 

Waarvoor heb je sterke allianties nodig?

– Om je visie verder te ontwikkelen.
– Om in contact te blijven met collega’s uit een soortgelijk werkveld.
– Om kennis en informatie op te doen.
– Om praktische tips krijgen.
– Om te leren van andermans ervaringen.
– Om je enthousiasme te voeden.
– Om aangemoedigd te worden.
– Om jezelf te kunnen spiegelen.
– Om aansporing krijgen.
– Om je focus scherp te houden.
– Om inspiratie en nieuwe ideeën op te doen.

Om in al deze aspecten support te krijgen, moet je er zelf voor zorgen dat er iemand is die jou dat geeft. Een contact met een collega, een gesprek over je werk met een vriendin, het luisterend oor van je partner: het is fijn, maar niet altijd genoeg! Vandaar de meetlat……

 

Vraag 1: Zijn jouw allianties van voldoende waarde?
Vraag 2: Voor welk aspect van jouw leven wil je meer of betere allianties?

 

Je huidige allianties langs de meetlat:
Je huidige allianties meten is een kwestie van echt objectief zijn en luisteren naar je lichaamsgevoel. Het gaat erom dat je niet afgaat op wat een alliantie lijkt te zijn, maar op wat je er bij opmerkt en voelt. Ik zal je een voorbeeld geven van mezelf, waarbij ik me liet leiden door wat het zou kunnen zijn, in plaats van wat ik er werkelijk bij voelde:

Lang, lang geleden, toen ik mijn laatste stage natuurgeneeskunde liep (net voor mijn afstuderen), kon ik de praktijk van mijn stagegeefster overnemen. Dat leek een geweldige kans: meteen een volle praktijk draaien. Maar….daarvoor moest ik wel mijn werkwijze volledig aanpassen! Ik zou gaan werken met meetapparatuur en bepaalde middelen, waar ik totaal geen affiniteit mee had.

En zo bleek deze grote kans een enorme flop te zijn. Ik wilde niet anders werken dan dat ik op dat moment wilde doen. Dus daar schade en schande heb ik geleerd dat als ik meteen naar mijn lichaamsgevoel had geluisterd (knoop in de buik, moe, weerstand), ik mezelf heel veel verlies had kunnen besparen (tijd, geld, enthousiasme voor het vak en zelfvertrouwen). Een goede alliantie laat je bruisen van kracht, niet leeglopen!

 

Meten is weten: de checklist!

Geven jouw allianties je dit?
– Een goed gevoel.
– Tijd
– Aandacht
– Zorgvuldige feedback
– Opbouwende respons
– Denken in mogelijkheden (ondernemersgeest)
– Bruikbare tips
– Goede doorverwijzingen/ waardevolle contacten.
– Zelfvertrouwen
– Energie
– Daadkracht
– Het meevieren van jouw successen.
– Een podium waarop jij zichtbaar wordt.

Heb jij allianties die je dit geven? Geef je het beste van jezelf al aan anderen? Fantastisch! Zo zou het moeten zijn.

 

Is dit wat je nog mist? Dan raad ik je aan deze weken voor het nieuwe jaar te gebruiken om jezelf en jouw werk zo belangrijk te gaan vinden, dat je stappen gaat zetten om geweldige allianties te creëren in het nieuwe jaar!

4 handige tips om sterke allianties te creëren:
– Wees je bewust van wie je remt en wie je sterkt.
– Maak tijd en ruimte voor voedende contacten.
– Breng in kaart wat je werkelijke behoeften zijn en wie ja daarin kan versterken.
– Zet de eerste stap om je wensen te verwezenlijken.

 

Ik wens je sterke, voedende en inspirerende allianties toe in 2014. Schroom niet om eraan te (blijven) werken en weet dat je de beste alliantie al hebt: jezelf! Vanuit jezelf kun je verder groeien….

 

P.S. Heb je het filmpje met één van mijn sterkste allianties al gezien? Laat je inspireren……..Hoe allianties je versterken!

Filmpje: Hoe allianties je versterken!
Filmpje: Hoe allianties je versterken!

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn dank voor de foto bovenaan aan Wild Woman Sisterhood http://on.fb.me/1jhJGXu

Spread the love!

4 Replies to “Allianties langs de meetlat: meten is weten!”

 1. Carola schreef:

  Fanny, wat is nu precies voor jou het verschil tussen alliantie en vriendschap? Een vriend kan ook een sterke alliantie zijn voor mij. Maar is dat ook nodig? Is het alliantieschap onderdeel van de vriendschap of kan het ook anders zijn?
  *kijkt filosofisch*
  😀

  • Die vraag heb ik vaker gekregen, Carola! Er zijn inderdaad verschillen tussen vriendschappelijk met elkaar omgaan en een alliantie hebben, maar ook overeenkomsten. Eén van de belangrijkste verschillen is dat je bij een alliantie echt een ‘zakelijke’ overeenkomst hebt, dat je afspraken hebt gemaakt, over hoe, hoe lang en wanneer je elkaar helpt. Ik heb bijvoorbeeld voor iemand webteksten geredigeerd, die ik voor een bepaalde tijd zou teruggeven, inclusief tips en aanpassingen. Als dit een vriendinnenverzoek was geweest, had ik er meer tijd voorgenomen (ik was superdruk in die tijd). Als alliantie hadden we echter bindende afspraken gemaakt en daarom leverde ik. Het gevolg hiervan was dat zij zich aan haar eigen tijdsplanning kon houden bij de wording van haar website en verdere business. Omgekeerd heeft zij overigens hetzelfde voor mij gedaan.
   De kracht hiervan is, is dat het werkproces doorgaat, want je hebt immers stevige afspraken gemaakt. Allianties stellen prioriteiten, terwijl vriendinnen steeds afstemmen op andere levensaspecten (werk, gezin, familie, etc). Het is heerlijk om daarop te kunnen rekenen! Natuurlijk kun je ook veel steun krijgen van vriendinnen, maar dat is vaak ‘alleen’ emotionele steun als je verhaal kwijt kunnen of een schouderklopje krijgen. Als professional wil je ook ‘het echte werk’, zoals doorverwijzingen, informatie, contacten via haar netwerk, enzo. Dus vriendinnen zijn onmisbaar in je leven, allianties zijn onmisbaar in je werk……mee eens?

   • Carola schreef:

    Ik denk dat het belangrijk is om beide rollen niet te verwarren, maar wel denk ik dat het ook in vriendschappen soms handig is om duidelijk te hebben wat je van elkaar verwacht.
    Echte vriendschap is voor mij trouwens onvoorwaardelijk. Dat betekent wel dat het mag stromen, twee kanten op. En als het (te) lang een kant op stroomt, is het misschien tijd om dag te zeggen. Vrienden komen en gaan soms ook in je leven. Sommigen blijven altijd en anderen gaan weer.
    Toch kunnen vrienden óók allianties zijn, als je dat maar helder hebt met elkaar.
    Zoiets?

    • Ja, precies! Mijn focus met het blog ligt natuurlijk op het aangaan van sterke allianties om jezelf en andere vrouwen te versterken in werk of eigen bedrijf. Maar zeker, vriendinnen kunnen ook allianties zijn. Vriendinnen met een plus 🙂

     Daar waar vriendinnen elkaar nog al eens verliezen in onbewuste behoeften en verwachtingen, daar vinden allianties elkaar in duidelijke afspraken en samenwerkingsverbanden. Ik zal er weer een blog aan wijden, want je bent niet de eerste die doorvraagt op dit aspect! Volgende week…..een nieuw blog over vriendschap versus allianties. Bedankt voor je vragen en verhaal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook